”Jag skulle kunna åka runt med båten i flera timmar”

Artilek_VV_juni
Från inget intresse av sjön och båtar alls, till att spendera de flesta vakna timmarna på vatten. Denna speciella resa har Jakob Hahne gjort.
– Ja, det var mycket roligare att jobba på vattnet än på land, säger han.

Jakob Hahnes resa mot Vänern började på en fordonsutbildning på gymnasiet. Det var nämligen under studietiden som han började arbeta extra på Ahås vassröjning och sjögrävning i Kristinehamn. Ett företag som har avtal med flera kommuner runt Vänern och ökar på så sätt tillgängligheten till vattnet för alla som bor här.

– Jag började jobba här 2003 och har blivit kvar sedan dess. Jag fastnade för att vara på sjön helt enkelt.

Ett nyfunnet båtintresse
Att Jakob fastnade för sjön kom lite som en överraskning. Han hade tidigare inte alls varit intresserad av båtar och ett liv på vattnet. Men genom yrket fann han kärleken till Vänern och båtar även på fritiden. Idag spenderar han nästan mer tid på vattnet än på land.

– Jag tycker det är fridfullt att vara på sjön under sena kvällar och vid solnedgången. Jag skulle kunna åka runt med båten i flera timmar. Idag är det otänkbart för mig att inte ha båt.

Projekt i hela Sverige
Med Kristinehamn som utgångspunkt beger sig Jakob och de andra medarbetarna på Ahås vassröjning och sjögrävning ut på sjöar i hela Sverige, men de flesta insatserna görs på och runt omkring Vänern. Företagsnamnet är en ledtråd till vad de erbjuder, men det är långtifrån allt.

– Vi har väldigt varierande dagar. Jag kan antingen sitta i Klarälven och klippa vass eller i en grävmaskin och gräva en kanal. Men en annan dag kan jag snickra bryggor eller installera minireningsverk hos privatpersoner. Det är populärt i många villor och gynnsamt för naturen runt Vänern också. På vintern är det mest muddring som gäller.

Har du någon favoritplats på eller vid Vänern?
Jag tycker mest att det är fint att åka runt på sjön, men Djurö är väldigt trevligt på vintern.

Publicerad i Okategoriserad

”Att ha basen på Torsö är guld”

Amanda HessleAtt gå sin egen väg är vi många som vill, men få som vågar. En som har tagit steget är Amanda Hessle. Efter många år och många yrken inom besöksnäringen startade hon Torsö språkbyrå 2012 och får idag jobba med det hon brinner för – på sina villkor.
– Det är så roligt. Ena dagen översätter jag texter hemma på Torsö, den andra kör jag hundsläde i Nordnorge, säger hon.

Det är inte många som fullföljer sina planer från skoltiden, men det har Amanda Hessle gjort. Redan på högstadiet i födelselandet Schweiz bestämde hon att hennes framtid var inom turism och besöksnäring och har sedan dess gjort karriärval för att uppnå sitt mål. Vägen har gått från resebyråer vidare till diverse turistorganisationer och slutligen till eget företag och det som hon kallar för Torsö språkbyrå.

– Företaget består av två huvudverksamheter. Den ena är facköversättning inom besöksnäring och den andra är guidade turer, framförallt i Västsverige.

Värdskap i fokus
De båda benen inom företaget kompletterar varandra på ett bra sätt där hon genom översättningar kan ta del av fakta som hon har nytta av som guide. Detsamma gäller tvärtom. Genom de guidade turerna får hon kontakt med organisationer som behöver hjälp med översättning. Men att driva eget är inte bara en dans på rosor. Det ligger ett hårt arbete och en stor vilja bakom.

– Det är utmanande att få till logistiken ibland när man är ensamstående med tre barn. Men det är värt det. Jag brinner verkligen för värdskapet, vilket har blivit en form av röd tråd för allting. Jag håller även i utbildningar om värdskap och guideteknik.

Nya utmaningar och stort engagemang
Förutom Torsö språkbyrå försöker Amanda att engagera sig i andra projekt som främjar Torsö och turismen runt Vänern. Just nu deltar hon bland annat i Leaderprojektet ”Skärgårdsriket Torsö” med målet att skapa ett nav för besöksnäringen i öriket genom att bland annat utveckla vandringsleder och involvera företag och föreningar.

– Jag gillar utmaningar och är inte rädd för att prova nya saker. Som guide är jag dessutom hela tiden ambassadör för platserna vi besöker. Det försöker jag vara privat och i andra projekt också.

Som om detta inte vore nog har hon även nyligen blivit erbjuden och tackat ja till att hålla vårtalet på valborgsmässoafton på Torsö.

– Ja, apropå utmaningar, säger hon glatt. Jag ska försöka hitta något meningsfullt att säga.

Borta bra men hemma bäst
Som auktoriserad guide har Amanda varit på många platser runt Vänern och i Skandinavien, men trots detta är det hemmet på Torsö som ligger henne närmast om hjärtat.

– Att ha basen på Torsö är guld. Även om jag är social av mig och älskar att vara guide så är det fantastiskt att köra över bron till hemmet på ön och bara lyssna på tystnaden. Jag älskar den kontrasten. Det är så roligt. Ena dagen översätter jag texter hemma på Torsö, den andra kör jag hundsläde i Nordnorge.

Klicka här för att läsa mer om Torsö språkbyrå.

 

Publicerad i Vänerns vänner

Presentationer från Vänertinget 2019

Tack alla ni som var på plats för 2019 års upplaga av Vänertinget. För dig som missade tinget eller vill kika igenom vad som blev sagt ännu en gång har vi publicerat presentationer från dagarna här nedan.

Vänerrådet
Trafikverket
Patrik Benrick, Trafikverket
Mälarhamnar
Lake Vänern Grand Tour
Avatar och SSPA

Publicerad i Okategoriserad

”Du kan aldrig allt om Vänern”

Nyhetsbrev_jan_5_2
Mycket kan hända med en karriär under en livstid. Fråga bara Helen van Dijk. Efter 25 år som hudterapeut gjorde hon en tvärvändning och lade all sin tid på att jobba med och kring Vänern. Idag sitter hon bland annat som ordförande i Gästhamnar i Vänern.

Ända sedan barnsben har Kållandsöbon Helen van Dijk haft en speciell relation till Sveriges största sjö, då hon som ung brukade sätta sig på cykeln och bege sig ner till Hörviken. Där någonstans, sittandes med benen sprattlandes i vattnet, började drömmen om att arbeta med Vänern. Men resan fram till målet har varit lång.

– Jag utbildade mig till hudterapeut och arbetade som det i 25 år. Hörviken på Kållandsö har alltid varit ett litet smultronställe för mig och därför blev det naturligt att jag inledde mitt arbete med Vänern med att driva just Hörviken gästhamn, säger hon.

Från ett projekt till ett annat
För många hade förmodligen uppdraget att driva en gästhamn varit nog, men för Helen tog det inte stopp där. Hennes vilja att utveckla och värna om Kållandsö och Vänern har inneburit att hon har engagerat sig i mängder av projekt. Hon är projektledare för Skärgårdsfesten på Kållandsö, deltar i projekt för att utveckla cykel- och vandringsleder och sitter med i referensgruppen för Lake Vänern grand tour. Men framförallt är hon ordförande i den ekonomiska föreningen Gästhamnar i Vänern.

– När jag blev erbjuden om att gå med i Gästhamnar i Vänern tvekade jag, men ett citat från dåvarande ordförande gjorde att jag hängde på: ”Snöflingan är en av världens bräckligaste företeelser, men se vad de kan göra tillsammans”. Det fick mig att känna att det här är rätt. Som en liten hamn är man svag, men om de går ihop kan de bli starka.

Vänern som en destination
Gick ihop var precis vad de gjorde och i nuläget ingår 18 hamnar i den ekonomiska föreningen. Tillsammans marknadsför de Vänern som destination och alla medlemshamnar som har öppet från april till september. De begränsade öppettiderna innebär att vinterhalvåret fylls med många konferenser och möten, bland annat Båtmässan i Göteborg den 1–10 februari.

– Båtmässan är vår största marknadsföringsinsats och för andra året i rad har vi montern tillsammans med Vänersamarbetet. Det är en salig blandning av besökare och det är det som är givande. Vi får informera om Vänern, men även lära oss nytt. Du kan aldrig allt om Vänern. 

Kan du någon gång känna att du ångrar ditt karriärbyte från hudterapeut till att arbeta med Vänern?
– Absolut inte. Den känslan har jag aldrig haft. Det kan tyckas vara många bollar i luften för mig, men allt är vitt skilda saker och det är det som gör att det är kul. Det och alla människor runt omkring.

Publicerad i Okategoriserad

Vänerrådet sjösatt

Underskrift1Foto: Jerry Lövberg

Idag sjösattes Vänerrådet vid en ceremoni på Residenset i Vänersborg. Överenskommelsen om medverkan i Vänerrådet signerades av Anders Danielsson, Landshövding Västra Götalands län, Kenneth Johansson, Landshövding Värmlands län och Bjarne Olsson, ordförande för Vänersamarbetet.

Representanterna för de tre instiftande organisationerna höll varsitt tal om vikten av samverkan och helhetssyn i det fortsatta arbetet kring Vänerns vattennivåer. Det historiska tillfället firades sedan med Väner-tårta.

– Vi är många aktörer och intressen kring Vänern och dessa måste vi kunna hantera. Vi behöver samlas, samordna oss och få en helhetssyn, inledde Anders Danielsson.

– Det vi har ansvar för, ska vi också ta ansvar för. Vänern är en stor resurs och vi ska vara rädda om den, för att bevara naturvärden, men också på ett sådant sätt att vi kan nyttja den, poängterade Kenneth Johansson.

Under de kommande månaderna är förhoppningen att övriga nyckelaktörer med koppling till Vänern och som påverkas av eller påverkar dess vattenreglering också ska underteckna överenskommelsen. Ordförande för Vänerrådet blir Landshövding Västra Götalands län och första mötet kommer att hållas våren 2019.

– Det är inte alltid intressena kring Vänern stämmer överens med varandra, men vi kan ändå har samma mål om ansvaret för Vänern och hitta en gemensam lösning, instämde Bjarne Olsson.

Vänerrådet är en samverkansgrupp som ska vara drivande i den fortsatta kraftsamlingen kring Vänern, med ett arbetssätt som ska vara sektorsövergripande och genomsyras av helhetsperspektiv och samråd. Syftet med Vänerrådet är att få till stånd en säker och naturanpassad s k tappningsstrategi för Vänern som tar till vara både naturvärden och samhällsintressen.

En arbetsgrupp kommer att ta fram en handlingsplan som rådet fattar beslut kring. En av de första uppgifterna blir att göra en översyn av nuvarande vattendom för Vänern för att ta reda på om en ny tappningsstrategi kan rymmas inom den nuvarande vattendomen från 1937. Målet är att få en ökad variation av vattennivån i Vänern som gynnar både naturvärden och näringsliv, men som samtidigt är så säker att inte fastigheter och infrastruktur översvämmas. Vänersamarbetet, Box 2050, 650 02 Karlstad. Besöksadress: KBC, Tynäsgatan 10, Magasin 2, 652 16 Karlstad. vanern.org

Kontakt: Laila Gibson, verksamhetssamordnare Vänersamarbetet. Tel: 076-7872798, mail: laila.gibson@vanern.org

Tårta_IMG_0191

Påskrift_IMG_0201

Publicerad i Okategoriserad

”När man får två ton på en gång, då är man nöjd”

Nyhetsbrev3_Vanernsvanner_
Vakna, kliva upp ur sängen och sitta i bilen klockan 5.00 för att sedan bege sig ut på sjön 45 minuter senare. Just nu är detta en vanlig morgon för Thommy Möller och de andra yrkesfiskarna i den ekonomiska föreningen Vänerlöjrom.
– Alla ville ha en jämnare kvalitet på löjrommen, så vi startade detta för snart fem år sedan, säger Thommy Möller.

Sedan den 17 oktober och fram till den 17 december är fisket av siklöja i full gång. I Vänern läggs nät ut varje morgon och en av fiskarna är Thommy Möller som har fiskat löjrom ända sedan mitten av 80-talet.

– Jag började lite lätt redan när jag var 16 år när jag träffade en fiskare på mitt jobb. Då fiskade vi bara lite lätt, men några år senare så fick jag inte ledigt från löjromsfisket så jag började på heltid.

Förening med 16 fiskare
Idag är Thommy Möller ordförande i den ekonomiska föreningen Vänerlöjrom som skapades i syfte att uppnå en jämnare kvalitet på löjrommen från Vänern. Föreningen bildades 2014 och består för tillfället av 16 yrkesfiskare från olika platser runt Vänern. Thommy Möller fiskar, sedan åtta år tillbaka, tillsammans med Michael Nylander med hemmahamn i Spiken på Kållandsö.

– Vänerlöjrom har kommit långt på de här åren. Vi har en egen burk, kartong, eget märke och ett program för hur löjrommen ska hanteras så att alla gör samma sak. De som fiskar mycket har mer hjälp. Jag och Micke fiskar och paketerar till exempel bara fisken, men det är andra som sköter klämning och sköljning.

Anpassar båten efter fisket
Trots att han spenderar hela dagar ute på Vänern har Thommy inte slutat uppskatta tiden vid sjön på fritiden.

– Jag har varit i Vänern hela mitt liv och kommer fortsätta med det. Hade jag inte varit en människa så hade jag varit en fisk, säger han och skrattar.

Vid sidan av fisket bygger han båtar, vilket även är något han kan ha nytta av när han fiskar.

– Jag har byggt min båt själv och många av mina tidigare båtar också. De har blivit mer anpassade för fiske varje gång. Man lär sig nya saker hela tiden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är när det nappar bra. När man får två ton på en gång, då är man nöjd. Sedan är det fantastiskt fint med spegelblankt vatten och när solen går upp.

 

Fakta om Vänerlöjrom
Den ekonomiska föreningen bildades 2014 och består idag av 16 fiskare som tillsammans framställer löjrommen. Vänerlöjrom tilldelades bland annat utmärkelserna Årets Kooperativ i Skaraborg och Årets Skarpsill 2015.

Publicerad i Vänerns vänner

Cykelturism är på frammarsch

Den 24 oktober samlades ett femtiotal personer i Kristinehamn för att diskutera Vänern som cykeldestination. Bland deltagarna fanns cykeluthyrare, boendeanläggningar, kommunala turismföreträdare och cykelsamordnare, länsstyrelse och regionala turismorganisationer. Det var en lärorik och händelserik dag, där inspirationsföreläsningar varvades med engagerande diskussionspass.

Att cykling är på frammarsch i Sverige kändes av engagemanget i rummet och det bekräftades också av Katarina Bergstrand från Sweden by Bike som var första talaren ut. Katarina berättade initierat om hur stor potentialen faktiskt är med cykelturism och vad som krävs av destinationer, kommuner, entreprenörer och samarbetet dem emellan för att lyckas som cykeldestination. Men hon efterlyste också både nationell tydlighet och engagemang.

Johan Storm har bedrivit cykeluthyrning längs Göta kanal sedan 2003 i företaget Sjötorps upplevelsecenter och han berättade engagerat för oss hur den resan har varit. Barnfamiljer har alltid varit en viktig målgrupp och han delade med sig av några tips på hur man riktar sig till dem på bästa sätt. Han berättade att de ofta reser i grupp, antingen flera familjer eller över generationer och att de har många frågor. Det gäller dessutom att sätta en riktigt bra rubrik på produkten, lyfta det som de värdesätter och ha glada barn på bilderna. Viktigt att tänka på vid planering av leder är att det finns bra parkeringsmöjligheter och toaletter vid startplatser. En av framgångsfaktorerna som Johan lyfte för cyklingen längs Göta kanal var det goda samarbetet mellan företagen och kommunerna längs Göta kanal.

Glenn Magnusson, tidigare cykelproffs med flera Giro d´Italia etappsegrar, driver idag två företag och i ett av dem arrangerar han cykelresor. Tidigare har han tagit många grupper till Italien, men nu ska han istället ta sina kunder till Sverige. Två amerikanska testcyklister provade den nya produkten i somras och de tyckte om landsvägarna och miljöerna. Dock önskade de en bättre standard på boendet.

Dagen avslutades med ett diskussionspass om vilka de tio viktigaste insatserna är för att utveckla Vänern som cykeldestination. Bland annat framkom dessa insatser som viktiga:

 1. Samarbetet offentliga organisationer mot gemensamt mål, förankring, och tydlighet, avtal och budget avsatt för leden. Övertyga beslutsfattare att cykelturism är viktigt. Att leden också är till för lokalbefolkning, kopplar ihop byar och orter.
 2. Dra leden vid attraktiva stråk. Siktröjning, så att en ser Vänern på fler ställen
 3. Trafiksäkerhet, dialog med Trafikverket (tidigt i planeringen)
 4. Skyltar och kartor
 5. Identifiera utbud (bo, äta, service) runt Vänern. Visa upp dessa på tydlig plattform/webbsida
 6. Cykelvärdskap, cykelvänlig attityd, ”cykelbild” på caféer
 7. Entreprenörskap, se till att koppla på fler entreprenörer
 8. Marknadsföring – visa upp det som lockar och så att människor hittar.
 9. Större event som sätter Vänern på kartan
 10. Få med kollektivtrafiken

Arrangörer av konferensen var ett samarbete mellan projekten Lake Vänern Grand Tour, projekt Natur- och outdoorturism- framtidens besöksnäring på naturens villkor och Biking Värmland. Alla projekten har på olika sätt fokus på cykling.

Publicerad i Okategoriserad

”Jag skapar miljöer som folk kan besöka”

DSC_0034_MartinSandmark

Vilka är egentligen eldsjälarna som arbetar för att ta hand om och utveckla Vänern. De som håller din favoritplats i toppskick. De som gör allt för att Vänern ska vara en attraktiv och frisk sjö. Vi kallar dem för Vänerns vänner. En av dem är Martin Sandmark.

 En resurs för samhället. Någonstans där landar Martin Sandmark när han får beskriva sig själv och företaget Vänervård. Den enskilda firman har han drivit sedan starten 2011, efter att ha avklarat en utbildning som landskapsvårdare på Göteborgs universitet.

– Vänern har många skiftande miljöer och det är en väldigt spännande miljö att arbeta i. Det finns en fantastisk historia här och en stark potential, men det är ett jätteproblem att områden växer igen. Det var väl anledningen till att jag ville utbilda mig i detta. Jag ville göra något åt det, säger han.

Många positiva kommentarer
Martin har många strängar på sin lyra och erbjuder allt från röjning av stränder och slåtter av ängar till guidade turer och båttransporter. Främst handlar det dock om landskapsutveckling menar han. Att tillgängliggöra platser runt Vänern. Han har bland annat spenderat mycket tid för att göra Lurö kyrkoruin till en bättre plats för besökare de senaste åren. Men hur många är det egentligen som tänker på det arbete som läggs ner för att hålla sjön och närområden friska och vackra? Förmodligen en minoritet, men Martin poängterar ändå att han får många positiva kommentarer när han är ute och arbetar.

– Besökare brukar se mig och de uppskattar verkligen det jag gör.

Brinner för att följa utvecklingen
Även om Martin Sandmarks arbete innefattar många olika delar och sysslor så är det själva resan och att förändra något till det bättre som han brinner för lite extra.

– Jag tycker om att följa utvecklingen. Jag gör hela processen, från planering till utförande, och kan följa förändringen i naturen. Det och att jag skapar miljöer som folk kan besöka ger mig mest.

Vad är det bästa med Vänern?
– Alla kan hitta sin egen plats och det finns mycket att uppleva. Det kan vara en klipphäll, en sandstrand eller en tallskog. Det finns något för alla.

Publicerad i Vänerns vänner

Nyhetsbrev Vänersamarbetet

Från och med nu kommer Vänersamarbetet att skicka ut nyhetsbrev en gång i månaden till våra medlemmar, samarbetsparters och övriga som är intresserade av frågor kring Vänern. Vi kommer att berätta om senaste nytt från vår verksamhet, med ett särskilt fokus på vårt projekt Lake Vänern Grand Tour och arbetet med varumärket Vänern.

Läs nyhetsbrevet genom att klicka på följande länk:

https://mailchi.mp/b26df9af7485/nyhetsbrev

För att få prenumerera på nyhetsbrevet och få inbjudningar till aktiviteter behöver du fylla i ett formulär med dina kontaktuppgifter. Fyll i genom att klicka på länken nedan:

http://eepurl.com/dGlBAT

 

Publicerad i Okategoriserad

Harmonisk bild vann!

Nu har sommarens fototävling om finaste Väner-bilden avgjorts. Det blev Maria Broo Martinsson, Billingsfors som vann med en bild som symboliserar Harmonisk, ett av personlighetsdragen i varumärket Vänern.

Vänersamarbetet bjöd in till en fototävling där man fick skicka in sin tolkning av Vänern. Bidragen skulle symbolisera något av Vänerns ”personlighetsdrag”: Harmonisk, Storslagen, Vild, Aktiv och Genuin och spegla Vänerns karaktär och människorna som bor vid eller besöker Vänern. 98 bilder skickades in tillsammans med många fina berättelser om stunder vid och på Vänern sommaren 2018. Juryn bestod av representanter från Kristinehamns, Mariestads, Vänersborg och Åmåls kommuner tillsammans med Vänersamarbetet. Deras motivering är:

”Den vinnande bilden förmedlar en känsla av total harmoni en fantastisk sommardag när Vänern visar upp sin lugna sida. En fint komponerad och färgglad bild som passar utmärkt i marknadsföring av Vänern. Vinsten består av en övernattning, 5-rätters middag och frukostbuffé för två personer på Krokstad Herrgård, strax utanför Säffle.

”Vad roligt att vinna! Den här bilden visar min dotter Josefine när hon njuter av Vänerns ljuvliga vatten vid vår sommarstuga Lillhagen Hjuldammen i Södra Ny Värmlandsnäs. Jag ville få fram den ljuvliga känsla av Vänerns storslagenhet och rofylldhet”, berättar Maria.

Juryn vill också lämna hedersomnämnande till Henrik Lindholm, Karlstad, Bengt-Arne Flyckt, Lidköping och Katrin Steverding, Säffle för deras bilder som symboliserar Storslagen, Aktiv och Vild. Ett axplock av de inskickade bilderna kommer att publiceras på lakevanern.se.

Vinnarbild fototävling Vänern 2018_Maria Broo Martinsson

Foto: Maria Broo Martinsson

Publicerad i Okategoriserad

Välkommen på cykelseminarium 24 oktober!

Som ett led i att utveckla cykelturismen kring Vänern arrangerar Lake Vänern Grand Tour tillsammans med Leader-projektet ”Natur- och outdoorturism” och nystartade projektet ”Biking Värmland” ett cykelseminarium i Kristinehamn den 24 oktober. Klicka på länken nedan för inbjudan till seminariet.

Anmälan görs senast 16 oktober.

Välkommen!

Inbjudan_cykelseminarium

Publicerad i Okategoriserad

Vänerns vattennivåer kräver nationell samordning

Debattartikel 17 augusti 2018

Från lördagen 25 augusti till söndagen 2 september pågår Vänerveckan. Den anordnas för sjätte året och för tredje gången med Vänersamarbetet och Vänermuseet som arrangörer. Det är en vecka där föreningar och företag kring Vänern visar upp sina verksamheter och ett bra tillfälle för skolklasser och invånare att upptäcka Vänern och lära sig mer om vårt fantastiska innanhav. Men vår framtid vid Vänern är hotad. Vi har inte en positiv utveckling inom alla områden. Ett av dessa är Vänerns vattennivåer.

Avtappningen av Vänern regleras av en vattendom från 1937. Innan regleringen kunde vattennivån inte styras alls och nivån varierade kraftigt. Efter regleringen kunde vattennivån styras. Sedan dess har det varit mindre vanligt med höga nivåer, men regleringen kan inte skydda mot alla översvämningar eftersom det finns begränsningar i hur mycket vatten som kan tappas genom Göta älv. För att minska risken för översvämningar har Vänern sedan tio år reglerats hårdare än någonsin och hålls på en konstant låg nivå. Detta skulle vara tillfällig lösning till 2012 men förlängs fortfarande med ett år i taget utan att någon långsiktig lösning är i sikte.

Den låga nivån i Vänern under lång tid har medfört stora konsekvenser för Vänerns ekosystem med växter och djur som är beroende av naturligt varierande vattennivåer. Låga vattennivåer ger en påverkan på såväl ekosystem som friluftsliv och besöksnäring. Tillsammans med milda vintrar utan is ökar sly och vass, och vikar och stränder växer igen. Vid för låga vattenstånd under vårvintern blir inte vattenståndet i Vänerns grunda vikar och strandängar högt nog för att gäddan ska kunna leka och gäddyngel utvecklas, och det får stora negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden och yrkes- och sportfisket.

För låga nivåer i Vänern drabbar även sjöfarten i Vänern. Transportfartygen når då inte upp till kajer och kan inte heller gå med full last, vilket får både ekonomiska och miljömässiga negativa konsekvenser.

Samtidigt kan vi inte heller ha för höga nivåer i Vänern. För en stor del av bebyggelse, jordbruksmark och infrastruktur i översvämningskänsliga områden runt Vänern skulle för höga vattennivåer få förödande konsekvenser, som vid översvämningen 2000/2001. Tappningen av Vänern påverkar också Göta älv och Göteborg. Konsekvenserna skulle bli mycket stora om ett skred inträffade, både för bebyggelse och försörjningen av dricksvatten, då Göta älv är den huvudsakliga dricksvattentäkten för Göteborg. Dricksvattenintaget behöver ibland stängas, bland annat för att saltvatten tränger in. Det inträffar om vattennivån i havet är hög eller om vattenflödet i Göta älv är för litet. Vänern är också Sveriges största vattenkraftmagasin och kraftverken i Göta älv är viktiga för Sveriges elförsörjning. Det måste gå att producera el när den behövs och för lite tappning, dvs för att hålla högre nivåer i Vänern, påverkar elproduktionen.

Många intressen påverkas alltså av Vänerns vattennivåer och vi har en situation där ingen är nöjd och vi vill hitta en lösning där alla är nöjda. Om det ska vara möjligt behövs en nationell samordning så att alla samhällsintressen tas tillvara och en lösning som omfattar hela vattensystemet Klarälven-Vänern-Göta älv-Skagerack.

Många stora förändringar kommer att ske inom de närmsta åren som påverkar förutsättningarna för Vänern. Dessa är bl a nya slussar i Göta älv, skredsäkring av Göta älv, ombyggnad av damm i Lilla Edet, översvämningsskydd i Göteborg och muddring i Göteborgs hamn. Till detta kommer också klimatförändringar och det beräknas bli vanligare med både höga och låga nivåer i Vänern och stigande havsnivåer.

Såväl Väner-kommunerna som Länsstyrelserna i Värmland och i Västra Götaland gjorde tydliga skrivelser till regeringen 2014 och 2015. Det gjordes också en statlig klimatanpassingsutredning 2017. Men inga svar gavs, ingen samordning har skett och den tillfälliga lösningen för Vänern och Göta älv fortsätter. Väner-kommunerna har under 2017 koordinerat nyckelaktörer i samrådsgrupper och kommer i höst fortsätta arbetet för en hållbar lösning. Så var finns den nationella politiken i denna fråga? Vi vill se en nationell samordning av Vänerns vattenreglering och de stora projekt i Göta älv och Göteborg som planeras inom de närmsta åren.

Bjarne Olsson
Ordförande, Vänersamarbetet

Ida Billvén
Museichef, Vänermuseet

Kajsa Ezelius
Ordförande, Vänerns vattenvårdsförbund

Publicerad i Okategoriserad

Välbesökt Vänervecka 2018

Årets Vänervecka är avslutad. Den pågick 25 augusti – 2 september och invigdes i Sunnanå hamn i Melleruds kommun första lördagen i veckan. Det blev en lyckad vecka med många glada miner och fiskar! I år mer än fördubblades antalet organisationer, föreningar och företag som arrangerade aktiviteter under veckan. Hela 109 arrangörer var engagerade i år. Mer statistik över antal besök mm redovisas längre fram i höst. För att kunna göra så bra sammanställning som möjligt och följa Vänerveckans utveckling är det viktigt att alla arrangörer lämnar in uppgifter om besökare.

”Jag är väldigt nöjd med Vänerveckan 2018. En ny organisation med lokala kommunkontakter, många fler arrangörer och tydligare marknadsföring, gjorde att vi kunde erbjuda fler aktiviteter som fick stort intresse. Det är ju sjätte året vi genomför Vänerveckan och det märks att den börjar etablera sig som ett evenemang”, säger Roland Pettersson, marinarkeolog Vänermuseet och projektledare Vänerveckan.

Stort tack till alla medverkande!

IMG_7099

 

Publicerad i Okategoriserad

Vänersjöfarten i fokus under Almedalsveckan 2018

För andra året anordnades den 2/7 ett seminarium på den Maritima Mötesplatsen under Almedalsveckan med fokus på Vänersjöfarten. En hållbar utveckling och tillväxt var i fokus och särskilt behovet av en nationell politik som samspelar med den regionala när det gäller att utveckla transporter på och vid Vänern.

På seminariet diskuterades bl a följande frågor: Hänger den nationella och regionala transportpolitiken ihop? Hur måste statens ansvar och kommunala satsningar samspela? Vilka möjligheter för kommunerna runt Vänern ger ökade regionala godstransporter med fartyg och hur bidrar vattenvägen till en mer hållbar regionutveckling?

Vänersamarbetet var initiativtagare och arrangör. Deltog gjorde även Vänerns Näringslivsråd, Västra Götalandsregionen och Valmet. I panelen deltog även två riksdagsledamöter. Anna Hammargren, f d VD för Maritimt Forum var moderator.

PROGRAM

Välkomna!
Anna Hammargren, moderator

Framtida möjligheter för inrikes sjöfart
Kristofer Andrén, Seadvise Maritime Consultants

Pråmtrafik ett redskap i regionlogistiken – men slår höjda statliga avgifter ut både den och Vänersjöfarten?
Johan Källsson, vVD Thunbolagen/ordf Vänerns Näringslivsråd

Panelsamtal – helhetslösningar för ökad sjöfart
Carina Gullberg, Vänersamarbetet/Gullspångs kommun
Kalle Alexandersson, Kristinehamns kommun
Peter Berggren, Valmet
Sten Bergheden, riksdagsledamot, M
Stina Bergström, riksdagsledamot, MP
Ulf Eriksson, Västra Götalandsregionen

Se länk för hela seminariet:

 

Publicerad i Okategoriserad

Anette Lykke Lundberg fick årets Vänerstipendium

På Vänertinget 19-20 mars i Lidköping delades Vänerstipendiet ut. I år gick priset till Anette Lykke Lundberg, filmklippare och regissör, för hennes film ”Mellan bleke och storm”. Filmen är en ömsint och fängslande skildring av fiske och fiskare på Vänern. Genom årstidernas alla växlingar får man följa Blom, Boris och Georg, tre generationer yrkesfiskare på Vänern. En dramatisk och underhållande dokumentärfilm som sågs på SVT nyårsafton 2014 av över 600 000 tittare.

Anette är filmklippare och regissör, framförallt av dokumentärfilmer. 1994 mottog hon Guldbaggen för Kreativa insatser, för klippningen av ”Det sociala arvet”. Anette är också verksam som gästföreläsare vid Göteborgs universitet.

Vänerstipendiet är ett pris som instiftades i samband med Karlstads 400-årsjubileum. Som en gåva bildade övriga kommuner runt Vänern en fond kallad ”Jubileumsfond för Vänern”. Priset består av ett stipendium på 20 000 kr som delas ut till en person, företag, organisation eller förening som arbetat för att öka kunskaperna om Vänern.

Övriga nominerade var:

Bengt Brunsell, Naturskyddsföreningen Värmland
Birger Gustavsson, Gullspång
Boris Wall, Ångbåtssällskapet Polstjärnan
Dick Netterlid, Vänersborgs Marina
Föreningen Vänerlöjrom
Grums Trollingklubb
Leif Nilsson, Åmål
Luröbåten Örnvalds fisk & turism HB
Mariestads Fyrsällskap
Sjöräddningsstationen (RS) Hammarö

IMG_2390

Publicerad i Okategoriserad

Välkommen till Vänertinget 19-20 mars 2018!

Vänerns Vattenvårdsförbund och Vänersamarbetet bjuder in till gemensam träff  19 – 20 mars 2018 i Lidköping, Parketten, Folkets Park

19 mars Presentation av senaste nytt kring Vänern, Vänersamarbetets årsmöte och gemensam middag med prisutdelning av Vänerstipendiet, i samarbete med Karlstads kommun.

Middag och utdelning av Vänerstipendiet

20 mars Vänerns Vattenvårdsförbunds årsmöte, information och resultat av vattenvårdsplanens kampanjer och studiebesök.

Klicka på länken nedan för att ladda ner programmet.
InbjudanVänerting2018

Klicka här för att anmäla dig.  Sista dag för anmälan 12 mars.

Publicerad i Okategoriserad

Vänerstipendiet 2017

Dags att nominera till Vänerstipendiet 2017!

I samband med Karlstads 400-årsjubileum grundade övriga kommuner runt Vänern en fond kallad ”Jubileumsfond för Vänern”. Syftet med fonden är bland annat att belöna gärningar som främjar kunskaperna om Vänern. Ett stipendium om 20 000 kr delas ut vid Vänertinget i mars 2018.

Varje kommun nominerar en kandidat. Hör av dig till din kommun med förslag på person eller organisation som bor eller verkar i kommunerna kring Vänern och som på ett föredömligt sätt arbetat med Väner-frågor.

Nomineringarna ska ha kommit in till Karlstads kommun senast 31 december så hör av dig till din kommun inom kort.

För mer info kontakta: Rigmor Fredin-Gustavson, Karlstads kommun (rigmor.fredin.g@karlstad.se)

Publicerad i Okategoriserad

Vänern på Almedalen

Vänern lyfts som nationell resurs på Almedalen 2017

Vänern kommer att diskuteras på Almedalen i år. En hållbar utveckling och tillväxt är i fokus och då särskilt behovet av nya slussar i Trollhättan. Ett Väner-seminarium kommer att hållas måndagen 3 juli kl. 10-11 på den Maritima Mötesplatsen i Visby.

På seminariet i Almedalen kommer bl a följande frågor att diskuteras: Kan en satsning på ökad sjöfart bidra till en hållbar tillväxt och ett miljöeffektivare transportsystem? Hur ser möjligheterna ut och vad krävs? Hur kan maritima näringar bidra till hållbar tillväxt och vilka förutsättningar som behövs för att utveckla dessa näringar?

 • Slussarna är en pusselbit som måste på plats för att Vänern med omnejd ska kunna utvecklas. Vi måste också se Vänern ur ett helhetsperspektiv där nya slussar hänger ihop med behovet av skredsäkring av Göta älv och en förändrad reglering av vattennivåer, säger Bjarne Olsson, ordförande Vänersamarbetet och kommunalråd Kristinehamns kommun.
 • Det är viktigt med en enad röst i stora frågor som rör Vänern, i det här fallet de möjligheter som skapas med nya slussar, betonar Johan Källsson, ordförande Vänerns Näringslivsråd och VD för Erik Thun AB.

Vänersamarbetet är initiativtagare och arrangör. Deltar gör även Vänerns Näringslivsråd, Vänerhamn, Region Värmland och Valmet. Anna Hammargren, f d VD för Sjöfartsforum (numer Maritimt Forum) är moderator för seminariet.

Publicerad i Okategoriserad

Media om Vänertinget 2017

Här kan du läsa vad som rapporterades från Vänertinget 2017 9-10 mars i Lidköping.

P4 Skaraborgs live-sänding från Vänertinget

Artikel i NWT

Kort artikel i Provinstidningen Dalsland

Längre artikel i Provinstidningen Dalsland

Artikel i VF

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Okategoriserad

Vänerting 9-10 mars 2017

Det var en fullsatt lokal i Lidbeckska Huset i Lidköping när Vänertinget 2017 hölls den 9 mars. En mängd organisationer och företag intresserade av Vänern samlades och utbytte erfarenheter och fick ta del av goda exempel av spännande satsningar kring Vänern.

I samband med Vänertinget hölls den 10 mars årsmöten för Gästhamnar i Vänern och Vänersamarbetet.

 

 

Publicerad i Samverkan